Din amningsguide

I början

Det tar några dagar innan dina bröst fylls med mjölk, men innan dess får barnet i sig den näringsrika råmjölken som den håller sig mätt på. Om du inte ammar kan det ändå, om det går, vara bra att försöka få ut råmjölken och ge barnet eftersom den innehåller en hög salt- och proteinhalt samt viktiga antikroppar som skyddar bebisen mot infektioner. Det är också viktigt att bebisen får i sig vätska, det förebygger gulsot.

Amning

Brösten kan svälla och kännas hårda när mjölken rinner till tre till fyra dagar efter förlossningen. Modersmjölk innehåller all den näring ditt barn behöver de första sex månaderna och om du ammar fritt och utan stress, kommer din kropp producera så mycket bröstmjölk som ditt barn behöver. Att amma fritt betyder att bebisens behov får styra hur ofta den ammar de första månaderna. Nyfödda bör ammas minst 8–12 gånger per dygn i minst 10–15 minuter per bröst. De flesta bebisar älskar att ligga vid bröstet länge, helst hela dagen och natten, dels därför att de behöver näringen från bröstmjölken och dels därför att ljudet och lukten av mamman inger trygghet.

Amning hjälper dessutom livmodern att komma tillbaka till sin normala storlek och får din kropp att så småningom återgå ungefär till hur den var innan du blev gravid. Amning hjälper också mammans kropp att producera endorfiner som får henne att må bra och känna sig avslappnad.

Ersättning

Om du inte kan eller vill amma kan ditt barn ändå växa och må bra med mjölkersättning. Ibland kan kvinnor som beslutar sig för att inte amma känna stark press från omgivningen vilket ofta leder till att hon får dåligt samvete och mår dåligt. Men håll ryggen rak, det är ditt beslut och när du väl har tagit det är det bättre att kort säga nej-tack till alla välmenta råd om amning.

Tips när du ger ersättning

Flaskmata med rena glasflaskor istället för plastflaskor eftersom de kan läcka kemikalier. Kom ihåg att inte hälla iskallt vatten på en varm flaska då flaskan kan spricka. Värm heller inte upp mjölkersättning i microvågsugnen eftersom det är svårare att kontrollera värmen och det lätt blir för varmt.

När du kompletterar amning med ersättning

Om du ammar men ditt barn inte går upp i vikt som det ska kan du också få rådet att ge bebisen lite ersättning. Under När amningen krånglar, Amningsteknik och Amningstips (se nedan) kan du läsa om hur du kan öka din mjölkproduktion så att du snart kan sluta med ersättning om du vill helamma.

Det viktigaste är närhet och kärlek

Oavsett om du ammar eller flaskmatar är det viktigaste att du och din partner håller barnet nära, så mycket hud mot hud som det bara går, och ger det massvis med kärlek och uppmärksamhet genom att pussa, klappa, massera, lukta, vagga, dansa, sjunga, le och prata med ert barn. Om du eller din partner har svårt för att vara närvarande just nu eller känner sig distanserad från bebisen och hela situationen som nybliven förälder, är det viktigt att ni tar det på allvar och gör allt ni kan för att hitta lugnet och närvaron. Den första tiden i livet påverkar barnets mentala och fysiska utveckling. Grunden för tillit och empatisk förmåga skapas redan nu. Mindfulness-övningarna  i denna bok (Föd på dina villkor, reds. anm.) kan hjälpa, men om det inte gör det kan det vara skönt att få prata med en terapeut som specialiserar sig på just anknytning.

Svara på bebisens signaler

Vänta inte tills barnet börjar skrika innan du lägger det vid bröstet eller ger flaskan utan försök att vara lyhörd för vad bebisen behöver innan den blir för upprörd. När du märker att den verkar söka efter bröstet med munnen och huvudet eller verkar otålig kan du erbjuda bröstet eller flaskan. Om bebisen börjar skrika har den kanske redan blivit för hungrig och blir så ivrig när den får mat att det blir svårare att amma eller ge flaskan, det kan också göra att den får för mycket luft i magen. Luft i magen kan orsaka gaser och smärta vilket kan resultera i kolik.

Att du och din partner svarar på bebisens behov gör också barnet tryggt och då får det mindre anledning att gråta. Ett spädbarn skriker aldrig för att reta dig eller för att det är bortskämt, tvärtom gråter det för att det inte kan kommunicera på något annat vis. Om ditt barn gråter och skriker är det din uppgift att se till att ge ditt barn vad det behöver. Kanske mera närhet, mera mjölk, en torr blöja eller lugn och ro? Ett barn kan aldrig få nog med kärlek och uppmärksamhet så du kan ge så långt du förmår utan att oroa dig för att barnet kommer att bli bortskämt eller för beroende av dig. Små barn är beroende av sina föräldrar och det tar lång tid innan de klarar sig själva. Barn blir trygga och vågar utforska världen på egen hand om de själva får välja när de är mogna för det.

När amningen krånglar

Ibland tar det ett tag att komma tillrätta med amningen. Bröstvårtorna kan ömma, till och med blöda och bli såriga, och bebisen kan bli ledsen om hen inte får ett bra sugtag i bröstet. Det är väldigt stressigt för en nybliven mamma att inte kunna tillfredställa sitt barn och dessutom ha ont i brösten. Men försök att ge det lite tid. De flesta kvinnor kan amma med rätt förutsättningar, och tycker om det när det väl fungerar. Om dina bröstvårtor är inåtvända eller har en ovanlig form kan du behöva extra hjälp. Amningshjälpen eller din bvc-barnmorska finns för dig så tveka inte att kontakta dem. Det är också viktigt att din partner och människor i din omgivning stöttar och uppmuntrar dig till att fortsätta. Här nedan kan du läsa vad du kan göra för att förebygga eller rätta till amningskrångel.

Amningsteknik

För att undvika irriterade bröstvårtor och en frustrerad bebis är det viktigt att du från början har rätt amningsteknik.

♥ Bröstvårtan ska ligga långt bak i barnets mun och tungan långt fram och forma sig kring bröstvårtans undersida.

♥ Barnets haka pressar in mot bröstet.

♥ Barnet suger med hjälp av käkarna, tinning och kinder rör sig.

♥ Den masserande rörelsen från bebisens käke och tunga stimulerar mjölkflödet.

♥ Låt bebisen få suga klart och själv släppa taget så att den får i sig den fetare och mer mättande mjölken som kommer mot slutet av varje amningstillfälle. Den mjölken har även en laxerande effekt och hjälper barnets tarmar att fungera ordentligt.

Amningsinlägg

De första månaderna läcker brösten mjölk och du kan behöva amningsinlägg för att slippa läckage och blöta tröjor. Det är viktigt att hålla brösten varma och torra för att undvika mjölkstockning och bakteriebildning runt bröstvårtorna. Därför är det bra att använda amningsinlägg i mjuk ekologisk bomull, flanell, ullfleece, ulltrikå eller silke. Använd aldrig plastinlägg. På sommaren kanske bomulls- eller flanellinlägg passar bäst och när det börjar bli kallt värmer ull och silke skönt. Brösten ska dock alltid hållas varmare än resten av kroppen, oavsett hur varmt det är ute. Amningsinlägg i naturliga material finns att hitta på nätet.

Här är några tips på vad du kan tänka på när du ska amma:

♥ Sitt bekvämt i en fåtölj med kuddar under armarna eller en bra amningskudde som stöd. Det är viktigt att du är varm, lugn och avslappnad – stress och kyla gör det svårare för mjölken att rinna till. Stäng av mobil och teve och se till att du har frid och ro.

♥ Ligg på sidan i sängen och ge barnet det bröst som ligger närmast madrassen. Barnets mage ska vara vänd mot din kropp.

♥ Hjälp bebisen att amma rätt genom att vänta tills den öppnar munnen. Om den inte gör det kan du stryka din bröstvårta mot bebisens underläpp.

♥ När munnen är helt öppen kan du hjälpa till att föra bröstet mot bebisens mun. Ta hjälp av din lediga hand om du behöver det.

♥ Se till att bebisen tar in både vårtan och vårtgården, särskilt delen under vårtgården.

♥ Underläppen är vänd utåt, näsan är fri och vårtgården täckt av barnets mun.

Mjölkstockning

Om du inte låter barnet tömma brösten ordentligt vid varje amningstillfälle kan det bli mjölkstockning i en eller flera av mjölkgångarna. Andra anledningar är en för hårt sittande behå eller om du och din bebis har börjat med fel amningsteknik. Om du inte ammar eller har väldigt mycket mjölk kan du behöva handmjölka eller pumpa bröstet för att slippa mjölkstockning.

Symptom på mjölkstockning

Symptom på mjölkstockning är förhårdnader i brösten som kan ömma och att bröstet kan kännas varmt. För att tömma mjölkgångarna ska du fortsätta amma i varierande ställning så att mjölken kan flöda fritt. Amma det bröst där du fått mjölkstockning först och se till att barnet ligger nära och suger med rätt teknik (se Amningsteknik ovan). Massera och stryk försiktigt på bröstet med handflatan över stället som ömmar och ut mot bröstvårtan. En varm dusch eller en uppvärmd handduk eller vetekudde på bröstet innan amning kan underlätta trycket. Se till att vila samtidigt som ditt barn sover.

Du kan också testa att lägga på kalla kålblad för att minska svullnaden. Rulla eller krossa ådrorna i bladet och lägg dem sedan mot ditt bröst i behån. Byt blad efter cirka två timmar. Frysta tvättlappar eller ispack mot brösten kan också hjälpa.

Bröstinflammation

Om du går med mjölkstockning för länge kan du få en bröstinflammation. Det händer när mjölken pressar ut i vävnaden runt mjölkgångarna. Du kan känna en eller flera förhårdnader i bröstet som gör ont och kan samtidigt känna dig febrig. Om du misstänker att du har fått en bröstinflammation bör du kontakta din läkare eller sjukhus på en gång.

Bröstinfektion

En obehandlad mjölkstockning och bröstinflammation kan utvecklas till bröstinfektion. En bröstinfektion kan också orsakas av att bakterier kommit in i bröstet, exempelvis genom sår och sprickor på bröstvårtan. Hög feber, en eller flera förhårdnader i bröstet, varbildning under huden, smärta och en gulgrå skugga på bröstet kan alla vara tecken på bröstin-fektion. Infektionen kräver läkarvård och måste behandlas med antibiotika.

Amningstips

Här kommer några tips på vad du kan göra för att slippa irriterade bröstvårtor– eller läka redan existerande sår – och hur du kan få bästa möjliga amningsupplevelse:

♥ Låt brösten lufttorka efter varje amning.

♥ Tvätta inte brösten mellan amningstillfällena, mjölk är antiseptiskt.

♥ Massera in lite bröstmjölk på bröstvårtorna efter varje amning.

♥ Använd aldrig tvål på dina bröst eftersom det torkar ut huden.

♥ Massera dina bröst med ren, kallpressad mandelolja efter att du duschat eller badat.

♥ Om du måste ta bort bebisen utan att hen självmant slutat kan du avbryta genom att försiktigt stoppa lillfingret i barnets mungipa.

♥ Om du har indragna eller platta bröstvårtor kan det hjälpa med en sugkopp över bröstvårtorna så att bebisen får ett bättre suggrepp samtidigt som det skonar dina bröst.

♥ Stryk like homeopatisk ringblomskräm (Calendula) på bröstvårtorna efter varje amningstillfälle, det är ofarligt för bebisen och läker effektivt irriterad och sårig hud.

♥ Håll brösten varma. Även på sommaren kan de lätt bli kallare än resten av din kropp och det ökar risken för mjölkstockning, inflammation och mindre mjölkproduktion. Bh-inlägg av naturlig ekologisk ull eller bomullsflanell över bomulls- eller pappersinlägg hjälper dig hålla brösten varma. Minimundus.se är ett företag som säljer amninginlägg av mjuk ull.

♥ Sola toppless i friska luften när tillfälle ges. Se dock till att du inte blir kall.

♥ Använd en bekväm behå i bomull som inte sitter åt någonstans och som öppnas framtill.

♥ Låt bebisen amma så länge den behöver, titta inte på klockan.

♥ Var närvarande när du ammar. Öva dig på mindfulness.

♥ Studera ditt barn, håll de små händerna eller fötterna.

♥ Stäng av teve-apparater och telefoner och sätt på lite skön musik så att du kan slappna av ordentligt.

♥ Låt bebisen sova bredvid eller på dig den första tiden så att den lättare kommer in i din rytm och känner sig trygg.

♥ Om du ammar kan du ligga på sidan på natten, och när du och ditt barn ska vila middag. Varken du eller barnet behöver vakna ordentligt – förutom när ni ska byta blöja – vilket gör att ni alla kommer att känna er mer utvilade under dagen. Kanske kan barnets andra förälder som inte ammar ta blöjbytena så ofta hen kan så att du får en stunds vila under tiden.

♥ Drick amningste för att stimulera mjölkproduktionen. Amningste finns att köpa i de flesta välsorterade mataffärer och på hälsokostbutiker. Det finns också att hitta här på braidoorganics.com, titta efter Abundant Mama Tea, reds. anm..

♥ Drick rikligt med vätska och ät näringsrik mat under dagen.

♥ Be om hjälp från familj och vänner.

♥ Ta emot hjälp med städning, barnvakt och annat som annars stressar dig.

Svårt att njuta av att amma hela tiden?

Om du känner dig låst och frustrerad när ditt barn ammar länge och mycket kan det hjälpa att göra mindfulnessövningarna i denna bok. Oavsett om det fungerar för dig eller inte är det viktigt att du får en stund för dig själv varje dag eller några gånger i veckan för att orka ge ditt barn allt det behöver. Be din partner, en familjemedlem eller vän ta med bebisen i en bärsjal eller i vagnen en stund så att du kan få lite andrum. Bebisen kanske först gråter när den inte är hos dig men när den kommer ut gungas den snabbt till sömns.

Om du kan pumpa ut mjölk, om ditt barn accepterar att suga på en flaska och om du har en partner som vill vara delaktig, kan din partner ge barnet flaskan en gång per natt några gånger i veckan för att låta dig få sova ostört några fler timmar än annars. Här kan bärsjalen komma till hands igen då din partner kan bära ert barn tätt intill sin kropp och få bebisen att känna sig varm och trygg.

Hur länge ska du amma?

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar fortsatt delamning i minst två år eftersom bröstmjölk är så näringsrik och samtidigt tillfredställer barnets behov av trygghet och närhet. Biologiskt skulle många barn amma fram till tre till sju års ålder om de själva fick välja men med dagens krav från alla håll slutar de flesta mammor amma långt innan dess. I Sverige är normen att sluta amma runt ett års ålder och de mammor som väljer att amma längre känner sig många gånger ifråga- satta av andra i sin omgivning. Vårt råd är att amma så länge du och ditt barn vill och strunta i vad andra tycker och tänker. Detta gäller även om du vill sluta amma innan din bebis är ett år. Om du följer din intuitiva känsla för vad som är bäst för er kommer det indirekt hjälpa ditt barn att senare i livet våga följa sin inre röst om vad som är rätt och fel för hen.


Tandemamning är när två barn ammas samtidigt. Att amma sina tvillingar eller trillingar kanske inte får någon att höja på ögonbrynen men att amma ett äldre syskon samtidigt som du ammar en bebis kan få en del att reagera. Det är dock förmodligen vanligare än vad en kan tro. Många kanske inte vågar berätta och visa att de fortfarande ammar det äldre syskonet eftersom det bryter mot vårt samhälles normer. Att fortsätta amma det äldre syskonet kan vara påfrestande –både mentalt och fysiskt – särskilt om det äldre barnet börjar vakna upp oftare på nätterna och du inte får i dig tillräckligt med näring, men om du orkar och får stöd hemma kan tandemamning vara en fin och rofylld stund tillsammans, samt positivt för syskonens anknytning.

Maria och Kristina, som driver Braïdo Organics, har både tandemammat och ammat sina barn länge, ända upp till 5-årsåldern. Det är väldigt individuellt vad just ditt barn behöver och vad du själv känner för i den här perioden av ditt liv. Det kan vara svårt att föreställa sig hur det kommer bli innan bebisen är född, så var följsam både till dina egna behov och dina barns. Och glöm inte att vila, äta så mycket näringsrik mat som möjligt och be om hjälp eller anlita en postpartum-doula. Det är en väl värd investering till denna unika tid i livet.

Vad är en postpartum-doula?

En postpartumdoula kan stötta dig efter förlossningen och hjälpa dig med allt från känslomässigt stöd, rådgivning och praktisk hjälp, så som matlagning och barnpassning.

Tips på postpartumdoulor som arbetar i Stockholmsområdet:

Maria Bengtsson Lenn, på ownyourbirthdoula.com

“Jag brinner för att på ett holistiskt sätt stödja och stärka kvinnor att stå i sin kraft under graviditeten, föda på sina villkor, och få en mjuk start med bebisen. Detta betyder att jag ser till hela kvinnan – både kropp och själ – eftersom alla delar påverkar varandra. Jag kan ge dig känslomässigt stöd, vägledning och praktisk hjälp under graviditeten, födseln och tiden efteråt. Jag är certifierad ODIS-doula, diplomerad gravidmassör och författare till tre böcker om graviditet, förlossning och postpartum: Gravid med kropp & själ, Föd på dina villkor och Revolution i BB-fabriken. Just nu erbjuder jag, förutom doula- och postpartumstöd, också förlossnings- och föräldraförberedande kurser samt gravidcirklar.”

“Doulamamman” Anneli och hennes team, på Swedish Doula Agency.

Så här beskriver hon sig: “Jag är en positiv och trygg person och som älskar att jobba med människor. Jag uppskattar verkligen det enskilda mötet och att få andra att känna sig sedda och hörda, inte minst genom livets stora tillfällen. Det finns inget finare än att stötta och hålla någon trygg. Jag får ofta höra att jag är inkännande och har ett varmt bemötande.”

Julianna Werner, på postpartum.se  

Så här presenterar hon sig: “Jag heter Julianna och jag är en diplomerad postpartumdoula i Stockholm. Mitt jobb är att erbjuda kontinuerligt stöd och vägledning för att främja en lugn, trygg och stärkande återhämtningsperiod efter födseln. Jag erbjuder holistisk postpartumvård där vila, värme, läkeörter och näringsrik mat är viktiga komponenter. Jag ger även evidensbaserade råd kring amning och bebisomsorg. “



Texten (förutom den om tandemamning) är lånad från den förlossningsförberedande boken Föd på dina villkor (MiMa Förlag 2019), skriven av doulorna Maria Bengtsson Lenn och Viktoria Häggblom. Maria Bengtsson Lenn är medgrundare till Braïdo Organics, så hon har gett sitt godkännande för publicering av texten;-)


Tips på mer bra och viktig läsning om amning:

Hemsida: https://www.amningshjalpen.se/

Bok: Amning i Nöd och Lust, av Lin Dalén.

Blogg: https://sagogrynet.wordpress.com/ som drivs av Lin Dalén.

Previous
Previous

World Breastfeeding Week